Kriebels

Op het moment dat ik deze nieuwsbrief schrijf zit ik in een lege mediatheek.

Niet leeg in de zin van dat er geen boeken staan, maar leeg in de zin van dat er geen leerlingen zijn.

Lokalen zijn leeg. Sterker nog, de hele school is leeg. Maar toch kriebelt er iets.

Een aantal collega’s is al een paar dagen aan het werk om dingen voor te bereiden. Boekensets worden klaargelegd, de laatste klusjes worden gedaan. In de mediatheek is onze etalage weer ingericht. De boeken staan netjes is de kast, klaar voor nieuwe leners. 

En dat is wat er kriebelt… we hebben er zin in. Zin om straks onze leerlingen weer te zien en nieuwe leerlingen te ontvangen. Benieuwd naar de vakantieverhalen en de verhalen over de nieuwe klassen. Eerst weer je draai vinden. Het blijft toch iedere keer weer een bijzondere periode, die eerste weken van een nieuw schooljaar.

Ook dit jaar zullen wij vanuit de mediatheek weer onze ervaringen met u delen. Zodat u een beetje een inkijkje heeft wat er bij ons zoal gebeurt.

Want wordt er veel gelezen? Lezen ze überhaupt? (uiteraard want dat is verplicht). En wat doen wij eraan om dat leuk en aantrekkelijk te maken?

En zoals afgelopen jaar, zullen wij ook weer een boek van de maand promoten. Deze keer een boek voor de brugklas. Een zomers verhaal over het ontstaan van een buitengewone vriendschap. Om nog even dat vakantiegevoel vast te houden.

Voor nu ben ik vooral benieuwd naar de boeken die leerlingen hebben gelezen in de vakantie. Sommige op advies van hun docent, op aanraden van ons of door eigen keus. Van het feit dat er boeken bij ons mogen worden geleend voor in de zomervakantie is dit jaar goed gebruik gemaakt. Stapels werden er meegenomen. Boeken gereserveerd. Is dat ene boek al weg? Jammer, wilt u dan die ander voor me vasthouden? Heeft u nog een tip voor mij, want dat andere boek wat u mij had aangeraden vond ik echt heel leuk.

Grijns.

Zouden ze weer net zo enthousiast zijn over wat ik ze nu weer heb meegegeven? Ik kan bijna niet wachten.

Zelf heb ik uiteraard ook mijn best gedaan en ben nu in mijn 4e boek bezig. Dat blijft toch het leukste, iets aanraden waar je zelf enthousiast over bent.  En ja, enthousiast ben ik.

Over Schuld van Walter van den Berg. Je wordt in deze roman meegenomen in de harde wereld van Amsterdam Nieuw-West, waar mannen hangen in snackbars, rijden in Nissan Sunny’s en lopen op badslippers. Een wereld waarin mannen helden willen zijn maar niemand ooit wordt gered.

Wel goed opletten, het verhaal wordt niet in chronologische volgorde verteld en het perspectief wisselt vaak. Ik heb op een A4’tje de tijdlijn en gebeurtenissen/personages bijgehouden.

Gelukkig, want daardoor deed ik als een soort rechercheur bij het einde een ontdekking.

Wat dat was? U raadt het vast al…dat kunt u het beste zelf gaan lezen…

Op naar weer een nieuw schooljaar!

Karin Deen

Medewerker mediatheek