Help mijn kind vapet!

Overal zien we ze: de mooi gekleurde vapes, met super lekkere smaken. Je neemt een teug en je krijgt een behoorlijke shot nicotine binnen en nog allerlei andere giftige stoffen die in de damp zitten. Die nicotine is een zeer verslavende stof en kan leiden tot hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. En het verstoort bij jongeren de ontwikkeling van de hersenen. Het nicotinezout in de vapes zorgt ervoor dat vapen niet zo pijnlijk voelt in de keel als bij het roken van een sigaret, maar het komt wel razendsnel in de hersenen en dat zorgt ervoor dat jongeren snel en ongemerkt verslaafd worden. Vapen is hot, en dat horen en zien we overal, artsen slaan alarm over deze ontwikkeling. We zien op de RSG dat er steeds meer leerlingen vapen. Uit de vragenlijst van afgelopen schooljaar blijkt dat het gebruik van een vape/sigaret bij de leerlingen uit de 2de en 4de klas is toegenomen. Toen ik een leerling vroeg wat er zo prettig is aan vapen, was dit het antwoord: “Ik vape even voor ik ga slapen dan ruikt mijn kamer heerlijk naar meloen. Zelfs binnen op het toilet kan ik een hijsje nemen en stop ik de vape daarna in mijn broekzak. Thuis en op school merken ze er niets van.”

Wat kun je als ouder doen als je kind vapet?

Probeer als ouder consequent te zijn en maak duidelijk dat je het vape-gedrag afkeurt. Uitspraken als ’daar krijg je later kanker van’ helpen vaak niet. Wat wel werkt is het bespreken van de korte-termijneffecten van nicotine. Kinderen voelen zich vaak helemaal niet lekkerdoor de nicotine. Bovendien speeltgeld vaak een rolbij jongeren. Benadruk dat het zonde is als hun zakgeld opgaat aan vapen. Daarnaast is uit onderzoek bekend dat vapen een opstapje is naar roken. En van roken ga je stinken, krijg je een lelijke huid, gele tanden en een slechte adem. Dat is voor vriendjes en vriendinnetjes natuurlijk echt niet aantrekkelijk.

Praat met u kind over vapen Ga in gesprek met uw kind. Op de middelbare scholen is vapen behoorlijk populair, dus de kans dat uw kind er iets over heeft gehoord is groot. Vraag wat u kind al weet van vapen, of er jongeren op school zijn die dat doen en vraag wat hij/zij daarvan vindt. Leg uit waarom u niet wilt dat uw kind gaat vapen. Laat weten dat u wilt dat uw kind gezond is en niet verslaafd raakt aan nicotine. Laat uw kind nadenken over hoe hij/zij zou reageren als hem/haar een vape wordt aangeboden. Leg uit dat ‘nee’ zeggen een optie is en dat je kunt weigeren om mee te doen met vapen. Echte vrienden accepteren en respecteren dat.   Wat kunt u doen als u kind vapet?

Lees dat verder op Vapen – Helderopvoeden.nl.  
Waar kan je kind nog meer terecht?

Heb je een gesprek gehad met je kind over het vapen? Wijs je kind dan ook op de jongerenwebsite IkStopNu. Hier vinden ze informatie en video’s over korte-termijneffecten en risico’s van roken voor jongeren. Ook zijn er tips om ze te ondersteunen bij een stoppoging, zoals apps die zij kunnen gebruiken. Ook kunnen ze gratis bellen met medewerkers van de Stoplijn op telefoonnummer 0800 – 1995

Gerelateerde paginas: