Tweetalig Onderwijs

Op de RSG Enkhuizen voel je je snel thuis in de Engelse taal. Je volgt meer dan vijftig procent van je vakken in het Engels. Je krijgt les van docenten die Engels hebben als eerste taal of docenten die in het buitenland hebben lesgegeven! Echt Engels dus!

De beste manier om Engels te leren is om ondergedompelt te worden. Door veel bezig te zijn met Engels op school door de lessen, tto-activiteiten en de internationale reizen wordt Engels snel jouw “taal!” De RSG Enkhuizen is sinds 2005 een school voor het tweetalig onderwijs. Welcome to our school!

Wat is TTO?

Op de RSG Enkhuizen kun je alle richtingen (vmbo-tl, havo, atheneum) ook tweetalig volgen. Je leert dan Engels spreken op een hoog niveau. Niet alleen in een klaslokaal, maar ook in de praktijk, bijvoorbeeld in een internationale omgeving tijdens de schoolreizen en projecten.

Je wordt dus een wereldburger! Dat komt je ook allemaal erg van pas in de aansluiting met het vervolgonderwijs.

Wat kost TTO?

Tweetalig onderwijs is een investering in de toekomst van uw kind. De overheid vergoedt deze onderwijsvorm niet. Daarom vraagt de RSG Enkhuizen een vrijwillige ouderbijdrage van €410,-. Deze bijdrage is voor leermiddelen, extra lessen, taalprojecten, uitwisselingen, reizen en internationale examens. 

Vmbo-tl
 • In de brugklas worden 80% van de lessen in het Engels gegeven: wiskunde, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, lichamelijke opvoeding, tekenen, handvaardigheid, muziek en techniek.
 • In klas 2 is dat Engels, PDC (Personal Development & Citizenship), tekenen, handvaardigheid, techniek, muziek en lo.
 • Tenminste 30% van totale onderwijstijd wordt in het Engels aangeboden.
 • In klas 2 en 3 volgen leerlingen het vak Travel & Tourism. Mét een speciaal ingericht lokaal met vliegtuigcabine en hotelreceptie.
 • De brugklas gaat naar Hastings (UK). De tweede klas gaat naar de vakantiebeurs in Utrecht en neemt een kijkje achter de schermen op Schiphol. In het derde leerjaar is er een uitwisseling of een werkweek naar Engeland georganiseerd.
Havo
 • De eerste drie leerjaren zijn de lessen grotendeels in het Engels, net als het lesmateriaal.
 • In de bovenbouw wordt het curriculum in het Nederlands aangeboden
 • Het programma wordt afgesloten met een internationaal erkend Cambridge certificaat voor Global Perspectives en Cambridge English, naast het tto-certificaat.
 • De brugklas gaat naar Hastings (UK). De tweede klas gaat naar Den Haag om meer te leren over de politiek. In klas 3 is er een uitwisseling of een werkweek naar Engeland georganiseerd.
 • Deelname aan Engelse competities als The Junior Speaking Contest en The Marjel Visser Award voor fotografie en poëzie.

Atheneum
 • De eerste drie leerjaren zijn de lessen grotendeels in het Engels, net als het lesmateriaal. In de bovenbouw wordt het curriculum in het Nederlands aangeboden, omdat het eindexamen in het Nederlands wordt afgenomen. De tweetalige opleiding wordt afgesloten met een internationaal erkend Cambridge certificaat voor Global Perspectives en Cambridge English, naast het tto-certificaat.
 • De eerste drie leerjaren worden internationale reizen of uitwisselingen met klasgenoten georganiseerd. 
 • Deelname aan Engelse competities als The Junior Speaking Contest en The Marjel Visser Award voor fotografie en poëzie.
Gerelateerde paginas: